Kulinárstvo

Premeňte obyčajný deň na dovolenku a vymeňte bežné jedlo za fantastické delikatesy.

Vychutnajte si jedlá a vína, ktoré pohladia vaše zmysly

Premeňte obyčajný deň na dovolenku a vymeňte bežné jedlo za fantastické delikatesy

Tradičné recepty, ktoré sa dedili z generácie na generáciu, sú dnes pokladom mnohých rodinných reštaurácií. Objavte autentické chute bratislavského regiónu a nechajte sa uniesť zmyslovým zážitkom, ktorý si navždy spojíte s pocitom dovolenky.

Pochutnajte si na lokálnych špecialitách priamo tam, kde sa zrodili a kde si zachovali svoju pravú a autentickú chuť. Spoznajte prácu miestnych vinárov a presvedčte sa o kvalite ich vín, ktoré si už získali rešpekt aj v zahraničí. Vydajte sa na cestu plnú objavovania a doprajte si gurmánsky zážitok, aký ponúka jedinečná gastronómia bratislavského regiónu.

Kráľovstvo husaciny

Slovenský Grob je právom považovaný za mekku milovníkov husaciny. Už po stáročia sa tu traduje umenie prípravy tejto lahôdky, ktorá sa stala synonymom gurmánskeho zážitku. V každom kúte tejto obce nájdete rodinné reštaurácie, v ktorých sa pečenie husí povýšilo na majstrovstvo. Chrumkavá koža, šťavnaté mäso a tradičné prílohy ako lokše či dusená kapusta vytvárajú kombináciu, ktorej je ťažké odolať. V Slovenskom Grobe si môžete nielen vychutnať  skvelú husacinu, ale aj zažiť autentickú atmosféru na mieste, kde tradície stále žijú.

Ochutnajte obľúbený nápoj Márie Terézie

Vedeli ste, že obľúbeným nápojom Márie Terézie bola frankovka modrá z Rače? V roku 1767 získala dokonca jej dekrét, ktorým jej priznala štatút nápoja vhodného na cisársky stôl. Toto výnimočné víno, pestované na svahoch Malých Karpát, sa stalo jedným zo symbolov kvalitného slovenského vinárstva. Frankovka modrá má bohatú a plnú chuť s jemnými tónmi ovocia a korenia, čo z nej robí ideálny doplnok k mäsovým jedlám, a práve preto si získala priazeň aj na cisárskom dvore. Okrem frankovky modrej sa v bratislavskom regióne produkujú aj ďalšie špičkové vína z tradčných odrôd, ako sú rizling rýnsky, veltlínske zelené, či svätovavrinecké. Čoraz väčšej obľube sa tešia aj slovenské novošľachtence, najmä Dunaj a Devín. 

Navštívte miestne vinárstva, kde môžete degustovať vína a spoznávať tajomstvá ich výroby priamo od vinárov, ktorí do každého pohára vkladajú svoje srdce. Na jedeň oslávte obdobie uvádzania mladého vína, alebo sa zúčastnite vínneho festivalu Chute Malých Karpát v Modre, Šenkviciach, Pezinku a vo Svätom Jure. Nevynechajte podujatie s dlhoročnou tradíciou Deň otvorených pivníc na Malokarpatskej vínnej ceste a spoznávajte jedinečné chute bratislavského regiónu.

Ak by ste si spoznávanie vín chceli predĺžiť, prípade ho spojiť s ďalšími aktivitami, padne vhod možnosť ubytovať sa priamo u vinárov. Máme pre vás hneď niekoľko tipov.

Skalický trdelník

Skalický trdelník, sladký poklad zo západného Slovenska, je jednou z najznámejších slovenských delikates. Tento tradičný koláč sa pripravuje z cesta, ktoré sa natáča na drevený valec, potiera sa cukrom a pečie sa nad ohňom až kým nedosiahne krásnu zlatohnedú farbu. Jeho chuť je nezameniteľná – jemne sladká s chrumkavou kôrkou a jemným vnútrom. Skalický trdelník je chránený zemepisným označením pôvodu, čo znamená, že jeho autentickú chuť si môžete vychutnať len v regióne Skalice. Skalický trdelník je skvelým suvenírom z vašej dovolenky v bratislavskom kraji. Napríklad ten od Havlíkú, pečený na pahrebe už vyše 50 rokov.

Bratislavské rožky

Bratislavské rožky sú tradičným pečivom, ktoré si získalo srdcia mnohých generácií. Ich história siaha až do 16. storočia a dodnes sú súčasťou kulinárskeho dedičstva Bratislavy. Rožky sa vyrábajú z jemného kysnutého cesta a plnia sa makovou alebo orechovou náplňou. Po upečení majú krásnu zlatistú farbu a nezameniteľnú chuť, ktorú tvorí kombinácia jemného cesta a bohatej, sladkej náplne. Bratislavské rožky sú nielen lahodným dezertom, ale aj symbolom bratislavskej pohostinnosti a tradície, ktoré prežili stáročia a dodnes sú obľúbené v miestnych pekárňach.

Ryby z Podunajska

Podunajský región je známy nielen svojimi krásnymi prírodnými scenériami, ale aj bohatou tradíciou rybárstva. Voda Dunaja a jeho prítokov poskytuje ideálne podmienky pre rôzne druhy rýb. Rybie špeciality, ako sú pečený kapor, zubáč na grile či halászlé nájdete v mnohých reštauráciách bratislavského regiónu. Ochutnajte pravé rybie špeciality, ktoré sú podávané s láskou k lokálnym surovinám a rešpektom k prírode.

Prešporská kuchyňa

Prešporská kuchyňa, ktorá sa zrodila na území dnešnej Bratislavy, je fascinujúcim mixom bratislavskej, maďarskej a rakúskej kuchyne. Tento kulinársky štýl sa vyznačuje bohatstvom chutí a jedinečnou kombináciou ingrediencií. Typické jedlá ako rôzne druhy pečeného mäsa, štrúdľa, guláš či špeciálne sladké dezerty sú len malou ukážkou toho, čo táto kuchyňa ponúka. Prešporská kuchyňa je zároveň dôkazom bohatej histórie a kultúrnej rozmanitosti, ktoré Bratislavu formovali. Navštívte miestne reštaurácie a kaviarne, kde môžete ochutnať tieto tradičné pokrmy, ktoré sú pripravené s citom pre autentickosť a s úctou k histórii.

Špeciality zo stupavského „zelá“

Stupava je známa nielen svojou históriou, ale aj jedinečnými špecialitami z kapusty, ktorú tu miestni nazývajú „zelé“. Stupavské „zelé“ je základom mnohých tradičných jedál, ktoré si našli cestu aj do modernej gastronómie. Medzi najobľúbenejšie jedlá patrí kapustnica, plnené kapustné listy, kapustníky či kapustové halušky. Tieto pokrmy sa vyznačujú výraznou chuťou a bohatou arómou, ktoré dodávajú jedlám jedinečný charakter. Každý rok sa v Stupave koná aj festival kapusty „Dni zelá““, kde môžete ochutnať rôzne špeciality z tejto suroviny a spoznať ako sa z nej dá vyčarovať skutočný gurmánsky zážitok.

Moderná gastronómia

Bratislavský región sa môže pochváliť nielen tradičnými pokrmami, ale aj modernou gastronómiou, ktorá reflektuje svetové trendy a kulinárske inovácie. V Bratislave a jej okolí nájdete množstvo reštaurácií, kde špičkoví šéfkuchári kombinujú lokálne suroviny s modernými technikami, aby vytvorili jedlá, ktoré sú nielen chutné, ale aj vizuálne pôsobivé. Doprajte si počas vašej dovolenky v bratislavskom regióne zážitok v podobe ochutnávky modernej gastronómie. Objavujte miesta, kde sa stretáva tradícia s inováciou, a kde môžete zažiť jedinečné chute, ktoré vás príjemne prekvapia.

Nech si vyberiete čokoľvek, v bratislavskom regióne je to len na skok!

TURIZMUS REGIÓNU BRATISLAVA

Bratislava Region Tourism podporuje a vytvára podmienky na rozvoj cestovného ruchu na území Bratislavského samosprávneho kraja. Vytvára a realizuje marketing a propagáciu cestovného ruchu pre svojich členov doma a v zahraničí. Podporuje kultúrny, spoločenský a športový život a zachovávanie prírodného a kultúrneho dedičstva. Organizuje podujatia a poskytuje poradensko-konzultačné služby svojim členom.

ALL INCLUSIVE DESTINÁCIA

© 2024. TURIZMUS REGIÓNU BRATISLAVA.
VŠETKY PRÁVA VYHRADENÉ.

Realizované s finančnou podporou
Ministerstva cestovného ruchu a športu Slovenskej republiky.